Cukiernia Gateau Kraków

Torty weselne

Każde przyjęcie weselne potrzebuje ciekawej atrakcji, na którą czekają goście. Niewątpliwym dopełnieniem wesela jest tort weselny. Młoda para zdaje sobie sprawę, że symbolizuje on dostatek i udane życie, dlatego nie szczędzi środków na jego zakup. Przyszli małżonkowie stają przed trudnym wyborem, ponieważ wachlarz wzorów, kolorów i smaków jest przebogaty.
Torty weselne
Opis: Tort dwupoziomowy z dużym kwiatem

Rodzaje tortów weselnych – konstrukcje

Tort piętrowy

Klasyczne torty weselne zbudowane są co najmniej z dwóch pięter nałożonych na siebie. Najczęściej jednak na polskie wesela zamawiane są torty trzywarstwowe. Od zamawiającego zależy, czy warstwy wykonywane są przez cukiernika w tych samych smakach czy też różnorodnych. Cukiernik może przygotować na przykład dolną warstwę o smaku śmietankowym, środkowa może być czekoladowa, a górna zrobiona z ulubionych owoców młodej pary. Ten typ tortu nie musi być koniecznie okrągły, równie dobrze możesz zamówić tort kwadratowy lub prostokątny.

Torty na stelażu wyszły już z mody. Nowoczesna technika cukiernicza pozwala na przygotowanie wymyślnych, pięknych, wielowarstwowych tortów bez użycia stelaża.

Smaki tortów weselnych

Tort weselny przypomina swoim wyglądem prawdziwe dzieło sztuki. Młode pary stawiają  nie tylko na jasne, typowo weselne barwy. Coraz częściej państwo młodzi decydują się na żywe kolory - od różu, przez fiolet aż do zieleni. Cukiernicy często ozdabiają torty żywymi, efektownymi kwiatami, które swoim wyglądem zachęcają wszystkich do skosztowania. Smak tortu to bardzo ważna kwestia, więc przed decyzją spróbuj kilku smaków u cukiernika lub zamów próbki do domu i wybierz najlepszy według Twoich upodobań.

Rola tortu na weselu

Ci, które mają już za sobą swoje przyjęcie weselne, podzielą się z Tobą doświadczeniem - opowiedzą Ci jak ważną rolę odgrywał tort na ich uroczystości. Tort weselny jest nie tylko smaczną delicją, ale dekoracją samą w sobie, przy której chętnie robią sobie fotografie ślubne nowożeńcy i goście weselni. Niektóre panny młode dekoracje tortu dopasowują do swojej sukni ślubnej i dekoracji sali.

Oczepiny i starożytne zwyczaje

Jak z pewnością wiesz krojenie tortu weselnego wiąże się z oczepinami, czyli jednym z najważniejszych momentów wesela, gdy dziewczyna staje się żoną.

Nie wszyscy jednak wiedzą, że podawanie słodkości podczas zaślubin wywodzi się z czasów starożytnych, kiedy to panna młoda była obdarowywana słodkimi przysmakami uosabiającymi płodność związku małżeńskiego. W Polsce od dawien dawna podczas uroczystości goście częstowani byli kołaczem weselnym.

Tort z płatkami kwiatów

Kiedy wnoszony jest tort weselny?

Czas wnoszenia tortu weselnego uzależniony jest od regionu, w którym odbywa się wesele. Niektórzy preferują północ, jako najlepszy moment na podanie gościom tortu, inni znowu uważają, że to oczepiny wiążą się nierozerwalnie z krojeniem i wspólnym jego zjadaniem.

W rodzinach, w których na przyjęciu weselnym bawią się dzieci, tort podawany jest wcześniej, aby mogły one nacieszyć się tą atrakcją i posmakować słodkości. Najważniejsza jednak jest jednak oprawa chwili, w której wjeżdża na salę weselną tort. Często dzieje się to przy przyciemnionych światłach, błyszczących fontannach i muzyce, którą nowożeńcy lubią najbardziej.    

Zwyczaje związane z tortem weselnym

Tort weselny zwiastujący nowożeńcom słodkie, dostatnie życie, zawsze jest przez nich krojony. Młodzi małżonkowie pierwszy kawałek przeznaczają dla siebie karmiąc się nim nawzajem, ma to być zapowiedzią udanego, szczęśliwego związku. Jednak zdarza się też inaczej, to mąż kroi tort i pierwszy kawałek podaje żonie, która odwzajemnia się jemu tym samym. Następnie pan młody kroi porcje dla gości i podaje każdemu z nich.

Takie działanie ma zapewnić młodym małżonkom słodkie życie. W niektórych regionach kraju, oprócz głównego tortu, nowożeńcy mają jeszcze inny, którym częstują gości weselnych w momencie opuszczania przez nich sali weselnej. A zdarza się też tak, że nowożeńcy wysyłają porcje tortu do gości, którzy z różnych przyczyn nie mogli przyjść na wesele.

Wielkość tortu weselnego

Najczęściej stosowany przelicznik wagi tortu potrzebnego na przyjęcie weselne wygląda następująco: na jedną osobę powinno przypadać nie mniej niż 10 dag tortu. Kalkulacja więc jest prosta. Jeżeli na przyjęciu będzie 100 gości potrzebne będzie 10 kg tortu.

Niepowtarzalny tort weselny

Marzysz o wyjątkowym torcie? Napisz do nas, a spełnimy Twoje pragnienia! W Cukierni Gateau wykonujemy torty weselnie niezapomniane w wyglądzie i smaku.

Tort na rocznicę ślubu

31.03.2017